The shih tzu

MENTALITET

Den er aktiv og opmærksom. Den kan være kælen som en kat, men også selvstændig, robust og legesyg. Den fungerer fint som selskabshund både i den unge børnefamilie og hos den ældre enlige. Den er generelt imødekommende over for fremmede mennesker såvel som hunde. Man skal kun være forberedt på en hel del pelspleje.

BEHOV

Daglige spadsereture af en vis længde holder hunden i fysisk form. Desuden behøver den mentalt stimulerende beskæftigelse og et godt socialt liv med masser af kontakt med mennesker.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS

Den har i udseende og oprindelse meget til fælles med lhasa apso, men de to racer er vidt forskellige af sind. Shih tzu er mere udadvendt og tager gerne kontakt med alle, der ser ud til at ville lege. Den er livlig, men holder altid god kontakt.

PELS OG PLEJE

Pelsen er lang, glat og tæt med underuld. Den skal helst børstes dagligt og jævnligt vaskes og føntørres. Pandehåret bindes op, så ansigtet holdes fri for pels. Unghundepelsen er arbejdskrævende, senere er den nemmere at holde. Nogle ejere vælger at klippe pelsen kortere.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING

Den er glad for at samarbejde og lære nye ting, så den bør allerede fra hvalp tilbydes mulighed for at løse forskellige opgaver. Træn venligt og konsekvent i korte kvikke sekvenser og beløn varieret. Skift mellem godbidder, ros og leg.

HØJDE

Højst 27 cm.

VÆGT

4,5-8 kg.

FARVER

Alle farver er tilladt.

OPRINDELSE

Kostbare små tempelhunde blev i århundreder sendt som gaver fra Tibet til det kinesiske hof. I Kina fik racen antagelig sin korte snude ved krydsning med pekingeser. De første shih tzu kom til Storbritannien i 1930 og overraskende nok også til Norge samme år. Disse hunde danner grundlag for nutidens race, som blev godkendt i England i 1934 under navnet tibetan lejon dog (tibetansk løvehund). Navnet blev dog hurtigt ændret til shih tzu, som meget frit kan oversættes til ”en tibetaner gift med en kineser”.

HJEMLAND

Tibet/Storbritannien.

INTERNATIONALT RACENAVN

Shih Tzu.

- Fra www.købhund.dk